Wednesday, 25 March 2020

Jika Anak Lemah Matematik Apa Nak Buat? 💪💪


Jika anak anda SEKOLAH MENENGAH bantu mereka kuasai asas Algebra.Minimum 6 Asas ni wajib di kuasai kalau bercita-cita nak anak cemerlang dalam matematik sekolah menengah.

1. Kuasai Hukum Asas Algebra & kembangan
2. Kuasai Persamaan Linear
3. Kuasai 4 teknik Pemfaktoran
4. Kuasai Persamaan Linear
5. Kuasai Persamaan Linear Serentak
6. Kuasai Rumus Algebra


Jika anak anda SEKOLAH RENDAH (Tahun 3,4,5,6) dan masih lemah matematik saya cadangkan bantu anak kuasai 4P ni
1) Penukaran Unit
2) Pecahan
3) Peratus
4) Perpuluhan

Untuk Sekolah Rendah,saya cadangkan buatlah apa sahaja pun untuk bantu anak kuasai Pecahan terlebih dahulu.Kenapa Pecahan? Sebab pecahan ni ada hampir 80% dalam semua bab dan subtopik kecik-kecik.

Maksudnya kalau anak anda lemah pecahan,atau 50-50 je tahap penguasaanya ,nak skor matematik peringkat UPSR dengan pantas teramat-amatlah susah.

Untuk bantu anak kuasai pecahan ni,jangan guna soalan yang terlalu mudah,jangan pula guna yang susah sangat.Ada beberapa modul kat pasaran,saya lihat terlampau sangat asas soalannya,Walaupun anak dah buat lebih dari 1000 soalan,bila masuk exam tak dapat jawab-jawab juga.

Kenapa?
Sebab soalan-soalan asas yang dijawab tu di dihubungkan dengan soalan BERTARAF PEPERIKSAAN yang sebenar.

Sebaiknya guna Soalan Peperiksaan Percubaan Negeri dan Past Year Question .Susun dari aras rendah ,sederhana dan tinggi kemudian buat secara LTB (Latih Tubi Berfokus) secara gerila.

Cuma nak susun ni pun perlukan orang yang mahir dan berpengalaman.

Jumaat ni saya akan keluarkan Ebook Khas untuk Tahun 4,5,6 bagi selesaikan masalah ni.Yang lagi best saya sertakan juga 14 Video yang saya tunjukkan step by step penyelesaian.Ada beberapa video saya tunjukkan 2 jalan kerja sebagai perbandingan ,cara biasa dan cara alternatif pantas.

Nak saya Bantu?
Join group ni sekarang https://t.me/joinchat/A8-UAUXW4zl86WPWqwpnYQ

Sunday, 8 March 2020

Soalan Latihan Pengukuhan Matematik Tahun 1 (2020) + skema jawapan.




SOALAN latihan ni sesuai sangat untuk anak-anak yang baru masuk tahun 1 sebagai latihan pengukuhan tambahan dirumah.

Cuti Sekolah tak lama lagi sesuai lah buat.

Apa yang menarik, asas-asas Matematik macamni sangat diperlukan apabila mereka naik ke Tahun 2,3,4,5,& 6 Nanti.

Download PERCUMA disini www.mathscatch.com/v2/y1

Share lah info ni.Ramai lagi yang tak tahu tu.Follow dan see first Facebook saya tau.
 Cg Rajaei Ali

Saturday, 7 March 2020

Rasa nak nangis je tengok result Adik Faiz ni..




 Rasa nak nangis je tengok result Adik Faiz ni..
.
.
Sebelumni 49% je boleh naik sampai 87%. Rasa sebak, sedih, tak sangka pon ada.Happy sangat kalau dapat bantu anak-anak murid sampai mereka Berjaya.

Sebelumni kan masa Exam Pertengahan Tahun 2019 hari tu, Adik Faiz dapat 49% je dalam Maths. Bila saya sembang-sembang dengan Faiz, dia cakap dia pon tak sangka boleh dapat markah macam tu. Saya tanya ibu dia Puan Norita, “ Puan marah Faiz ke sebab dia dapat result macam tu? “, ibunya cakap dia tak marah sebab Faiz mengaku yang dia tak pandai Math dan Math tu susah. Faiz datang ke tuisyen Maths Catch ni pon sebenarnya atas permintaan Faiz sendiri, dia yang nak sangat sebab dia cakap dia tak pandai.

Bila Faiz masuk je sini, tanya Faiz apa yang dia tak faham pasal Maths? Dia cakap dia masalah dengan darab bahagi dan soalan ayat panjang-panjang (problem soving). Cikgu-cikgu sini pon mula lah train dia, bagi Teknik darab mudah,Teknik Ulat Gonggok,  Teknik Bahagi Rail Keretapi,. Team train sungguh-sungguh sebab nak dia faham dan capai hasrat dia dan ibu dia.

Alhamdulillah, final exam 2019, result Maths Adik Faiz dapat 77%. Dari 49% (D) ke 77% (B) dalam tempoh kurang daripada 5 bulan. Cikgu sekolah dia panggil sebab cikgu pelik dalam kelas tak fokus sangat tapi mai final result meningkat. Huhu. Lagi mengejutkan Ujian Diagnostik Tahun 6 2020 baru ni, dia dapat 85% (A). Awal-awal tahun pon dah nampak dah macam mana drastiknya peningkatan adik Faiz  ni.

Bagi sesetengah orang, dia rasa anak dia tu macam tak boleh nak buat apa dah, tapi kalau dari awal kita cari jalan untuk nak bantu anak kita, kena dengan cara dan berada di tempat yang betul. InShaAllah, anak dia ni pon boleh dapat macam Adik Faiz ni.

Siapa kat sini yang anak selalu cakap maths ni susah, malaslah, tak best lah dan lebih kurang camtulah. Harap tak lemah semangat lagi tau

Bagi peluang pada anak dulu.
.
Nak saya dan Maths Catch Team kami bantu?

Lihat Jadual dan Yuran di 9 Cawangan Maths Catch disini :  www.mathscatch.com/tuisyen


Friday, 6 March 2020

Nak Matematik Anak Melonjak Dari D Naik Ke A?


Saya kongsikan Formula 3P yang digunakan di Maths Catch secara berulang-ulang. Lihat Video.




Kalau ada seorang pelajar meningkat dengan formula ni kita panggil Nasib. Kalau dua orang pun kita panggil Nasib lagi. Tapi kalau beratus-ratus dan setiap tahun meningkat, kita dah tak panggil Nasib tapi kita panggil Formula Kejayaan.

Saya percaya kalau kita nak berjaya kita kena tiru rapat, tiru sebijik-sebijik apa yang orang berjaya dah buat.Tiru apa buku yang dia guna, apa makanan yang dia makan, bila dia belajar, berapa banyak masa dan soalan yang dia buat dan yang lagi best kalau dapat apa formula kejayaan yang buat dia melonjak result dengan cepat.

Berapa ramai nak saya bantu anak-anak anda melonjak prestasi dalam subjek matematik bagi Tahun 2020 ni? Khas untuk anak-anak tahun 4,5,6 jumpa saya dalam Seminar Intensif Matematik (SIM) Maths Catch 2020.

SIM MATHS CATCH UPSR 2020 adalah satu program yang akna buat anak anda faham lebih mudah dan rasa lebih teruja untuk belajar matematik.

Program SIM Maths Catch sebelumni sentiasa Full House. Lambat daftar memang tertinggal. Program ni mendapat pujian ramai ibu bapa dan guru yang pernah hantarkan anak dan murid masing-masing.

Program Premium No 1 di Lembah Klang.

Berminat boleh daftar secara online tau.

FREE Workbook + Button Badge + Wristband + Makanan + Group Support Telegram Kerja Sekolah Anak  + Untuk Modul ( Edisi Khas Bengkel 2020 + Mengandungi Lebih dari 700 soalan + Pelbagai aras soalan + Jalan Kerja Langkah Demi Langkah  dan banyak lagi)

LAST PROMO SALE  : 1 TIKET RM89/pax
(Untuk 50 peserta terawal sahaja)
Lepasni harga kembali RM149/pax

Daftar kat sini sekarang : http://www.mathscatch.com/v2/sim

Kod Kupon : PS2020

Anda ada anak tahun 1,2 & 3 pada Tahun 2020? Baca sekarang

Ok tak lama lagi exam pertama akan berlangsung di semua sekolah di Malaysia.Walau bagaimanapun seperti yang kita ketahui untuk Tahun 1,2,3 dah tak ada exam.Kerajaan dah mansuhkan. Ada pro dan kontra sebenarnya bila dah tak ada exam ni.

Melalui tinjauan saya ,antara problem utama bila dah tak ada examni adalah :
✅ Anak-anak lebih banyak bermain dan tak tumpukan perhatian dalam kelas.
✅ Ibu bapa tak tahu dimana kelemahan semasa anak dengan lebih tepat


Perkara yang paling saya risau adalah ,kebanyakan asas matematik seperti sifir,pembundaran,pola nombor menaik dan menurun semuanya asas datang dari silibus tahun 1,2,3 ni.Anak-anak yang tak fokus bila masuk darjah 4 memang sakit tenat nanti.

Saya lihat anak-anak darjah 4 di Maths Catch tahun ni kebanyakaan asas matematik mereka teramat-amatlah teruk.Bimbang betul saya.


Cadangan saya 
Walaupun kat sekolah dah tak ada exam ,apa kata anda buat sahaja exam sendiri dirumah untuk nilai kelemahan anak,sekurang-kurangnya buat 3 set berbeza untuk kertas 1 dan 2. Boleh ke?

Cuma saya tahu apa problemnya bila anda nak buat exam sendiri kat rumah.Problemnya kat mana nak cari soalan format exam untuk Tahun 1,2,3 yang terkini 2020 kan? Kat kedai-kedai buku pun tak ada jual yang format exam,kalau ada pun yang jenis topikal sahaja.betulkan.?



NAK SAYA BANTU?
Anda tak perlu risau lagi dah lepasni.Sebab saya dah siapkan Soalan Format exam 2020 ni.Apa yang best buat pertama kali saya sediakan dalam bentuk words dan PDF.(Softcopy yang boleh diedit dan di print berulang-ulang kali).

Softcopy Ujian Matematik – Boleh Edit) (6 Item)
1) Pilihan A Kertas 1 ( Word & Pdf)
2) Pilihan A Kertas 2 ( Word & Pdf)
3) Pilihan B Kertas 1 ( Word & Pdf)
4) Pilihan B Kertas 2 ( Word & Pdf)
5) Pilihan C Kertas 1 ( Word & Pdf)
6) Pilihan C Kertas 2 ( Word & Pdf)
Biasanya orang tak akan bagi dalam bentuk words ni.Sebab boleh edit.Tapi kalini saya akan bagi dalam bentuk Softcopy sekali supaya anda boleh edit dan print berkali-kali.Bayar sekali tapi boleh guna berkali-kali.

Buat masani Softcopy ni untuk yang dibawahni sahaja
+ Softcopy Matematik Tahun 1 : 6 item - RM60 sahaja
+ Softcopy Matematik Tahun 2 : 6 item - RM60 sahaja
+ Softcopy Matematik Tahun 3 : 6 item - RM60 sahaja

Tapi tunggu dulu tau.Sempena pelancaran Early Bird saya akan bagi Bonus Ebook Latih Pengukuhan Intensif bernilai RM30 secara percuma.
Dan satu lagi berita baik sempena Early Bird saya akan bagi lagi diskaun untuk 100 orang yang pertama dengan harga RM20 sahaja termasuk bonus tu.

PROMO EARLY BIRD 2020
Softcopy Maths Tahun 1 : 6 item + Bonus -  RM60 RM20 sahaja
Softcopy Maths Tahun 2 : 6 item + Bonus -  RM60 RM20 sahaja
Softcopy Maths Tahun 3 : 6 item + Bonus -  RM60 RM20 sahaja

Mana nak cari Soalan Format Exam 6 item beserta Ebook Latihan Pengukuhan Intensif pada Harga RM20 sahaja.Dalam bentuk Softcopy (PDF dan Words) plak tu kan. 

Berita buruknya offer ni saya buka untuk 100 yang pertama dan dalam masa yang terhad sahaja.Pada masa akan datang belum tentu lagi saya akan jual.

Berminat? buat pembelian sekarang disini 

​​​​​​​

Tuesday, 18 February 2020

VIDEO PEMBAHAGIAN PECAHAN (ASAS ALGEBRA)


Nah ni video Asas Pembahagian Pecahan.

Soalan ni saya ambil dari buku Panduan Lengkap Matematik 2020 - Asas Pecahan


ISU YANG BERLAKU HARINI saya dapati ramai ibu bapa nak bantu anak TAPI tak tahu cara nak bantu anak. Sebab tu modul panduan lengkap ni saya sertakan sekali cara panduan guna dan soalan-soalan di tunjukkan Jalan kerja langkah demi langkah.


Ada beberapa teknik yang biasa saya tunjukkan dalam Seminar saya masukkan dalam modul kalini antaranya teknik Ulat gonggok,teknik SBB dan lain-lain.




Dapatkan Panduan Lengkap Matematik 2020 disini
www.mathscatch.com/mcr



Kod Kupon : PROMO2020



Sunday, 16 February 2020

Nak Anak kuasai Matematik?


.

Buat 5 bendani:👇


1.Tarik minat anak untuk suka matematik menggunakan APS. (Aktiviti Perkaitan Sebenar)

2.Kuasai 4P (Penukaran unit, Pecahan, Peratus, Perpuluhan)

3. Kuasai Sifir

4. Buat LTB (Latih Tubi Berfokus). Cthnya minggu 1 fokus Perbaiki Asas sahaja. Minggu 2 fokus soalan problem solving sahaja.

5.Buat Soalan Format Exam lebih awal.Buat Soalan sama ulang minimum 3x.

ISU YANG BERLAKU HARINI saya dapati ramai ibu bapa nak bantu anak TAPI tak tahu cara nak bantu anak. Sebab tu modul panduan lengkap ni saya sertakan sekali cara panduan guna dan soalan-soalan di tunjukkan Jalan kerja langkah demi langkah.

Ada beberapa teknik yang biasa saya tunjukkan dalam Seminar saya masukkan dalam modul kalini antaranya teknik Ulat gonggok,teknik SBB dan lain-lain.

Dapatkan Panduan Lengkap Matematik 2020 disini www.mathscatch.com/mcr

Kod Kupon : PROMO2020

Jika Anak Lemah Matematik Apa Nak Buat? 💪💪

Jika anak anda SEKOLAH MENENGAH bantu mereka kuasai asas Algebra.Minimum 6 Asas ni wajib di kuasai kalau bercita-cita nak anak cemerlang da...