Wednesday, 27 May 2009

MELAYU BOLEH-Bahasa Melayu Boleh kuasai Ilmu Dunia

Melayu Boleh Kuasai ilmu-Akhir-akhir ini timbul lagi isu kepentingan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris sebagai bahasa utama dan bahasa kedua.Persoalanya disini adakah bahasa melayu boleh menguasai bahsa ilmu yang lain.. Secara perundangan statusnya adalah jelas dalam konteks Malaysia tetapi aspek penggunaannya menjadi isu antara integriti dan kemampuan mendapatkan ilmu menggunakan bahasa Inggeris. Bangsa Anglo-Saxon atau orang-orang Eropah menghantar orang-orang yang mahir berbahasa Arab untuk datang ke Andalusia mempelajari dan menguasai ilmu-ilmu orang Islam dalam segala bidang, kemudian menterjemahkannya ke dalam bahasa Latin atau Ibrani sebagai asas maju dan berubah.

Strategi mereka ialah mengekalkan integriti sebagai bangsa Eropah dan menguasai ilmu pengetahuan dari tamadun lain untuk maju.

Dalam konteks Malaysia, bahasa Melayu boleh kita katakan berada dalam kedudukan yang amat unik untuk dijadikan bahasa integrasi dan bahasa ilmu. Memperkasa diri dengan penguasaan bahasa Inggeris malah bahasa-bahasa lain adalah suatu keperluan kerana sifat zaman berubah dan perkongsian ilmu dalam tamadun orang lain adalah dituntut.

Teruskan pembacaan anda tenatang Melayu boleh di sini http://bangsa-melayuboleh.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Sila Berikan Komen Anda Disini

7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas

Hi  selamat berjumpa lagi. Harini sy kongsikan 7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas.Tips ini sy tujukan khas un...