7 KESILAPAN biasa DILAKUKAN Pelajar (Kertas Soalan Ramalan 2010

7 KESILAPAN biasa DILAKUKAN

@Jika anda seorang guru pernah tak pelajar anda yang gagal memebri alasan “masa tak cukup lah cikgu”cewahhhhh dia punya alasan.masa pulak yang dipersalhkan.maknya kalau bagi masa lebih dia boleh jawab lah tue..eleksss konon jer tue..Kepada semua pembaca sekalian anda seharusnya memgang prinsip ini “Orang yang hebat,Orang yang Cemerlang,Orang yang Berjaya,Mereka akan mencipta peluang,mencipta harapan dan mencipta 1001 jalan bagaimana untuk maju kehadapan. ”.Manakala “Orang yang Gagal adalah orang yang selalu lemah,lesu malas dan mereka ini biasanya akan mencipta 1001 ALASAN.”..Persoalanya kenapa ini berlaku??Sebenarnya banyak factor yang mempengaruhi.Walaubagaimanapun jangan lah kita menjadikan itu sebagai alasan. Berikut telahpun saya senaraikan antara

7 KESILAPAN TERBESAR YANG biasa DILAKUKAN OLEH PELAJAR

@DEKAT NAK EXAM barulah nak cari Kertas Soalan Percubaan

@DEKAT NAK EXAM barulah nak kaji format,dan soalan yang biasa keluar dalam peperiksaan.

@DEKAT NAK EXAM barulah nak cari soalan ramalan dan “”Hot-hot topic” yang kononya sebagai persediaan terakhir

@DEKAT NAK EXAM barulah sibuk nak hantar anak-anak ke kelas tuisyen,seminar dan macam-macam kem motivasi

@DEKAT NAK EXAM barulah nak buat nota-nota ringkas,dan salin formula-formula matematik .

@DEKAT NAK EXAM barulah nak pergi tanya cikgu tajuk-tajuk penting.

@DEKAT NAK EXAM barulah nak buat jadual waktu,buat pembahagian masa dan macam-macam lagi.

Disini jelas kepada kita kurangnya pendedahan dengan Soalan-soalan Bertaraf Peperiksaan menyebabkan ramai dikalangan pelajar terkandas.bukan bermakna buku teks yang anda pakai tidak bagus,buku latih tubi yang anda belikan tidak bagus..bukan!!!!!.bukan itu maksud saya.buku teks,buku latihan latih tubi tetap penting untuk memberikan asas yang kukuh kepada kita.saya umpamakan Soalan latihan ini sebagai masa yang anda habiskan untuk training dengan pasukan bola sepak anda.jika hanya training sahaja sebenarnya belum mengcukupi lagi.Ini kerana suasana latihan dan dan dalam perlawanan sebenar sama sekali berlainan.Jadi jika anda mahukan sebuah pasukan bola sepak yang mantap,sebelum menghadapi perlawanan yang sebenar anda haruslah mengadakan seberapa kerap perlawanan persahabatan.lagi hebat lawan yang anda jumpa lagilah bagus.Dari sini anda akan Belajar selok belok tentang sesuatu perlawanan.Perumpamaan ini samalah juga dengan apa yang anda belajar bagi matapelajaran Matematik disekolah anda.soalan latihan/buku teks yang cikgu sekolah anda berikan itu umpama anda training untuk pasukan bola sepak anda sahaja.cukup ker???jawapanya sama sekali tidak..Anda perlukan perlawanan persahabatan yang berkualiti tinggi..Perlawan persahabatan ini adalah Soalan-soalan bertaraf peperiksaan seperti Soalan Percubaan negeri dan Soalan peperiksaan sebenar…Dari sinilah anda akan Belajar selok belok,format Soalan,soalan2 yang kerap keluar dan sebagainya.oleh itu bermulahlah sekarang.buatlah persediaan.sebanayk mungkin latihan dan juga tidak lupa mencuba Soalan-soalan Bertaraf peperiksaan dari SEKARANG!! (April).jagnlah tggu bulan 8 baru nak start buat.ermm kata orang “Perjalan yang berbatu jauhnya,sebenarnya bermula dengan satu langkah.”.Mudah-mudahan langkahan kecil anda bermula sekarang akan memberikan satu impak yang sangst besar dikemudian hari..amiinn..

NOTE**Anda boleh dapatkan Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 dan Soalan-soalan Bertraf peperiksaan yang lain di laman web http://www.maths-catch.com/index.php?ref=mathsgayapos

Sekian,….

23 comments:

  1. Anonymous5/5/10

    hampir kesemua kesalahan diatas pernah sye buat...
    sye nk tnye cikgu ckit bley x??
    cikgu bley terangkn x mcm mana kita nk kuasai addmath?????

    ReplyDelete
  2. Anonymous8/6/10

    knpa math nyh susah sgt???? adui..... sakit otak la cjgu...

    ReplyDelete
  3. Anonymous25/6/10

    betul tu cikgu saya mendapat markah hampir A's [selalu]

    ReplyDelete
  4. Anonymous3/7/10

    x paham ar wok!!!kate leh tlong

    ReplyDelete
  5. Anonymous27/7/10

    kenapa saya ta bole nak menguasai sub math ? pening laa :(

    ReplyDelete
  6. Anonymous28/7/10

    math tak a susah ngat..kekadang je pening..

    ReplyDelete
  7. Anonymous29/7/10

    saya sekarang ni ting3....saya rasa kesalahan no4 tu tak patut ada....sebabnya anak-anak kite akan kesuntukan masa....cukup la mereka belajar di sekolah dan membuat kerja rumah.....ibu bapa saya tak hantar saya ke kelas tuisyen.....ketika saya diajukan soalan ini....."lid nak ayah hantar ke kelas tuisyen...." saya akan kata tidak...sepatutnya kita harus menguasai sesuatu topik sejak ting1 lagi......jangan la dah nak ujian besar baru nak kelam kabut.....

    ReplyDelete
  8. Salam,

    Satu perkongsian yang sangat kena dengan apa yang para guru dan pelajar lalui. Nasihat saya, jika anda sedang membaca artikel ini, dan masih melakukan kesilapan yang dinyatakan, berubahlah daripada sekarang.

    Ya, sekarang juga. Lihat semula list tersebut dan cuba perbaikinya dengan bantuan guru, ibubapa dan rakan anda yang memang mahu berjaya dalam pelajaran.

    Tiada istilah terlambat. Jika anda ada kemahuan, ramai yang sudi membantu termasuklah saya.

    Salam ukhwah,

    Cikgu Ruhaifi

    www.cikguruhaifi.com/matematikPMR

    ReplyDelete
  9. Anonymous21/8/10

    sy ingtkan ksilapan mngira....

    ReplyDelete
  10. Anonymous2/9/10

    tau x pe

    ReplyDelete
  11. nurul cute4/9/10

    betol lah ape yg dickapkan tu,,,sy mengaku...

    ReplyDelete
  12. Anonymous8/9/10

    math mmang ssah,kalu kte slalu mnbuat excercise..psti kte dpt mnjwab...

    ReplyDelete
  13. Anonymous22/9/10

    Apa ni, Math la paling best. Rugi korang tak belajar math. Menyesal kot nnt.

    ReplyDelete
  14. Anonymous6/8/11

    btol2...kalo korang kate math tu ssh,nnti ssh lah kte jawb exam.btoi dox

    ReplyDelete
  15. Anonymous6/8/11

    aku syorkan pd korang pd bulan pose nie baik korang buat solat dhuha ke or hajat supaye berkat doa korang akan dimakbulkan bg yg mndduki exam thon nie...aminnn

    ReplyDelete
  16. ANIS SYAKIRIN12/2/12

    jganla dh nk dkt2 exam bru nk solat hajat.. kita kene bermula dri sekarang.. jgnlah masa kita susah bru nk mintak tolong kat ALLAH tpi bila kita susah, kita lupakan DIA..

    ReplyDelete
  17. Anonymous21/2/12

    math nie senang, dulu punyalah igtkan susah tapi bila masuk form 5 barulah dapat rasa 'nikmat belajar' math. Alhamdulillah saya sempat ulangkaji matapelajaran math yg tertinggal masa form 4. =]

    ReplyDelete
  18. tlg bantu sy kuasai formula2 math,sy bkal mghdpi exam spm hjg taon ini.

    ReplyDelete
  19. Anonymous15/7/12

    treat math macam bf/gf kamu.. jgn tinggalkan die... selalu update ngn die... :)

    ReplyDelete
  20. pelajar sm seni kuch17/8/12

    ermp..pada pendapat saya, memang semua pelajar pernah melakukan 7 kesilapan spt yg ternyata di atas.... tapi cara yg lebih bek adalah mungkin dengan cara ulang kaji dan jangan banyak berfikir....buatlah latihan dari awal sebelum kita menduduki exam terutamanya pelajar yang akan menduduki exam PMR n SPM.... mathematics memang susah....dan semua mata pelajaran yang lain pun memang susah..ada pelajar yang mengatakan bahawa m.p. B.melayu SENANG! tapi angapan e2 SALAH!! jika ianya senang, kenapa pelajar x dapat skor bm 100% ? oleh e2...jangan pernah mengangp mathematics sahaja yg susah...dan kita perlu fokus pd MT sja...kta perlu fokus pada yg lain juga..keh...ingat!!

    ReplyDelete
  21. Anonymous9/9/12

    cikgu.... knpa matematik nie susah sgt???? klau senang bleh saya buat.... cikgu bleh bagi tips tk cm ner nk kuasai matematik nie.... :)

    ReplyDelete
  22. Anonymous13/9/12

    formula math mmg snang jer nk hfl. but, snang jer nk lupa. maklumlah, sy blajar 21 subjk.

    ReplyDelete
  23. Anonymous29/9/12

    AHHHHHHHHHHH SAKIT PALE DUK MIKIRKAN PMR

    ReplyDelete

Sila Berikan Komen Anda Disini

Letak Iklan anda disini RM50 sebulan.1 Kekosongan sahaja lagi