Monday, 31 May 2010

Jual ayam tak halal, TESCO disaman RM1.6 juta

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengunjung..

Post Kalini bukan lah berkenaan matematik seperti kebiasaan.Walaubagaimanapun kalini cikgu nak kongsi bersama anda satu artikel yang disiarkan oleh Malaysia Kini berkenaan ayam yang tidak disembelih mengikut syarak oleh TESCO..Nauzubillah.

Seorang peniaga dan empat anggota keluarganya hari ini memfailkan saman ganti rugi RM1.6 juta terhadap Tesco Stores (M) Sdn Bhd kerana didakwa cuai memastikan produk ayam segar yang siap diproses dan dilabelkan halal, benar-benar halal megikut agama Islam.

Saman itu difailkan oleh Raja Muzaffar Kamar Raja Busu, Lijah Awang Kechik, Raja Kamar Idris Raja Busu, Norhayati Abdullah dan Raja Teh Rahmah Raja Busu.

Writ saman itu difailkan oleh peguam Kamal Razali melalui firma guaman, Badruzzaman & Kamal, Peguambela & Peguamcara, Peguam Syariah di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi, di Pulau Pinang.

Dalam pernyataan tuntutannya, Raja Muzaffar Kamar yang mewakili empat plaintif lain dari Bayan Baru, memohon ganti rugi am RM1 juta, ganti rugi teladan RM500,000 dan ganti rugi teruk RM100,000.

Beliau turut menuntut surat permohonan maaf secara terbuka oleh defendan kepada semua plaintif kerana mengalami trauma dan maruah plaintif tercalar kerana menjual ayam haram.

Raja Muzaffar Kamar berkata beliau mengalami trauma dan berasa berdosa kerana memakan ayam yang haram bersama plaintif lain dan memberi makan produk ayam yang haram kepada pelanggan di restoran miliknya di Astaka Gelugor, di Pulau Pinang.

Katanya pada 12 Mac lalu, beliau membeli tiga ekor ayam yang siap disembelih dan dipek dengan bungkusan berjenama HyFresh tertera logo halal dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Raja Muzaffar Kamar berkata beliau memasak ayam itu dan sebahagiannya dimakan bersama keluarganya manakala bakinya dijual di premis perniagaannya.

Beliau berkata ketika membuang sisa ayam itu mereka mendapati kesan sembelihan pada leher ayam berkenaan mencurigakan kehalalannya di sisi Islam dan membuat laporan kepada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP).

"Pada 16 Mac lepas, JHEAIPP kemudian membuat siasatan dan merampas ayam berjenama HyFresh di pasar raya itu kerana tidak disembelih mengikut kaedah ditetapkan Islam," katanya.

Katanya pada 31 Mac lalu, Jabatan Mufti Pulau Pinang mengeluarkan surat mengesahkan produk ayam berkenaan tidak disembelih mengikut ketetapan syariat Islam dan haram dimakan oleh orang Islam.

Source:www.malaysiakini.com/news/133232

By Cikgu Rajaei
Matematik itu Mudah!
Apa Pula pendapat anda???
Tak kan buat-buat tak kisah kot??Tulis komen/pendapat anda dibawah

8 comments:

 1. knape jdi gitu..........
  ish...
  mnusia skang mcm2..

  ReplyDelete
 2. Anonymous4/6/10

  kenapa tesco jadi mcm tu

  ReplyDelete
 3. uish...Astaghfirullah..
  mcm2..
  haih~
  (alhamdulillah gak coz dah tahu, kalo tak....)

  ReplyDelete
 4. Anonymous5/6/10

  loya tekak makan bangkai.....baik beli ayam hidup sendiri semblih...puas hati.

  ReplyDelete
 5. atie...16/6/10

  Astaghfirullah hal a'zim... macam mana ilmu dapat diterima dan dihayati sepenuhnya dalam diri kita sekiranya sumber makanan yang tidak halal telah masuk ke dalam badan seterusnya menjadi darah daging... berhati-hatilah... inilah taktik al -kafirun dlm melemahkan umat islam...

  ReplyDelete
 6. Anonymous18/6/10

  haniz... said..
  betul tuh cakap atie...
  DALAM BADAN BINATANG TIADA MANUSIA,
  DALAM BADAN MANUSIA ADA BINATANG...
  MANUSIA NI PERANGAI MELEBIHKAN BINATANG...
  KALAU SAYA TAK TAU BENDA NI... TAK TAHU LAH KAT BADAN KITA ORANG JADI MACAM MANE....
  ASTAGHFIRULLAH....

  ReplyDelete
 7. Anonymous20/6/10

  dunia zaman skrg mcm2 lh...jd kte knalh slalu berhati2 dgn dunia skrg ni...beringat2 sesama manusia..

  ReplyDelete
 8. Anonymous25/6/10

  for atie = haha.... taktik al-kafirun??? bikin gelak jer

  ReplyDelete

Sila Berikan Komen Anda Disini

7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas

Hi  selamat berjumpa lagi. Harini sy kongsikan 7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas.Tips ini sy tujukan khas un...