Ada orang kata bahawa orang Cina lebih berketrampilan dalam matematik kerana mereka dibiasakan dengan nombor sejak kecil!

Anda selalu dengar kan orang selalu berkata begini?Sebenarnya itu adalah andaian yang dibuat-buat dan hanya mencari alasan untuk menutup kelemahan sendiri.Mungkin ini ada kaitan dengan faktor cara mendidik sahaja.Tak kira melayu ,cina atau india kalau kena cara didikanya,kena cara asuhanya makan tak mustahil pun akan lahir lebih ramai genius matematik nanti..





Cikgu Rajaei Ali
website :http://mathgayapos.blogspot.com
emel: :pde10d@gmail.com


Apa pandangan Anda???

11 comments:

  1. Anonymous19/7/10

    saya setuju.

    ReplyDelete
  2. Anonymous7/8/10

    Di sekolah cina banyak latihan diberikan.Terutama problem solving question.

    ReplyDelete
  3. Anonymous11/5/11

    actually matematik orang cina lebih baik adalah hakikat dan mereka lebih cerdik.

    ReplyDelete
  4. kita cmane? knp lambat nak memahami math..??

    ReplyDelete
  5. Anonymous1/9/11

    Biar lambat asal selamat...hahahaha..

    ReplyDelete
  6. Anonymous1/9/11

    smua bergntung atas diri sndiri..siapa kata yg pljr cina lebih pandai math..orang melayu pon pandai juga laa...buktinya..jiran sya dapat 100percent dalam trial pmr 2011..dia ni pure melayu..xdak mix-mix...

    ReplyDelete
  7. Anonymous10/9/11

    ya, mana ada org cina saja bha yg teror sangat..d skula saya,org cina bnyak yg gagl jugak math tue..alah maybe x paham formula kot,,,tue pasal bilank nda pandai math...:)))

    ReplyDelete
  8. Anonymous3/10/11

    saya langsung tidak bersetuju dengan statement yang diberi.bukan semua kaum cina excellent in mathematic.ada juga kaum melayu yang very excellent dalam matematik.it depends on student itself.where there's a will, there's a way..

    ReplyDelete
  9. Anonymous11/10/11

    matematik tak boleh dibaca, hanya nak buat banyak soalan. Itu je.....

    ReplyDelete
  10. Anonymous17/4/12

    sesiapapun berpeluang untuk melakar kejayaan.. keyword yg penting di sini ialah disiplin.. bangsa cina ada budaya rajin, tekun, bersungguh-sungguh.. tengok macam mana lifestyle diorang tiap2 hari.. satu lagi, orang cina cepat belajar.. kalau menghadapi masalah ke halangan ke, diorang akan meneliti diri dan cari solution..

    ReplyDelete
  11. Anonymous8/10/12

    hmmmm...sy rasa ia bkn bergatung kpd kaum..tp atas daya usaha sendiri..sy ada pengalaman sendiri...kwn sy yg berbangsa cina pinjam tutorial sy sbb dia x tau nk jawab mcm mana soalan DE.

    ReplyDelete

Sila Berikan Komen Anda Disini

Letak Iklan anda disini RM50 sebulan.1 Kekosongan sahaja lagi