Tuesday, 12 July 2011

Bangsa Apa Paling Cerdik dan hebat dalam Matematik.Malaysia?Petunjuk Kebijaksaan.

Menurut PISA, organisasi yang berminat dalam pendidikan manusia paling cerdik, Hong Kong berada di tempat pertama dalam bidang matematik. Finland pula unggul dalam Sains dan kemahiran membaca & menulis. Lebih menarik lagi, Korea Selatan berada di tempat teratas dari segi Penyelesaian Masalah.

Malaysia pula? Hmm..

Jadi persoalannya adakah negara-negara ini memperolehi markah yang tinggi dari PISA kerana mereka memenuhi kehendak pelajar mereka atau pelajar mereka merupakan manusia paling cerdik dalam dunia?

Kenapa pelajar Korea Selatan sangat hebat dalam Penyelesaian Masalah? Kenapa pula Finland bagus dalam kemahiran membaca & menulis dan Sains berbanding Matematik?
Kenapa orang Cina pakar dalam Matematik? Apa kaitan antara Asia( terutama Cina) dengan Matematik?

Adakah kerana bangsa-bangsa ini belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris? Sudah tentu tidak.
Kebiasaannya anak-anak orang China tidak diberi pilihan dalam subjek Matematik. Budaya mereka dikatakan menekan dan mendesak. Anak mereka disyaratkan mendapat keputusan yang baik atau akan didisiplinkan. Bayangkan Ketakutan sebagai Motivasi. Menakjubkan.
Walaubagaimanapun tidak dapat dinafikan setiap bangsa memiliki Gen cerdik dalam masyarakat mereka.


Orang Celtic( bangsa kuno Eropah) dikatakan mempunyai kelebihan dalam bahagian sastera dan Great Britain telah menghasil begitu ramai ahli falsafah yang hebat dan Ireland melahirkan begitu ramai penulis Novel dan Penyair.
Asia dikatakan hebat dalam Matematik. Afrika pula tidak terbanding apabila menyebut tentang irama dan muzik dan sumbangan besar mereka dalam dunia hiburan telah meningkatkan kekayaan seni Amerika secara dramatik. Malah, ramai penulis Afrika yang berbakat.
Disebabkan Amerika mempunyai bangsa yang pelbagai, kita cenderung untuk melabelnya sebagai manusia paling cerdik di dunia. Tapi fikir sebentar, bagaimana pula negara China dengan kuasa minda matematik mereka? Apa yang mampu mereka hasilkan?
China mampu mengalahkan Amerika dengan mudah. China negara yang besar dan apabila berkata tentang matematik, mereka unggul diatas. Jadi mungkin kita bertanya ‘apa matematik boleh buat?’
Matematik sangat penting dalam segala aspek hidup ini. Terutama kepada Saintis, Ketenteraan, Perubatan.
Persoalannya kini. Jika bangsa-bangsa lain sebut saja nama negara mereka sudah terbayang kehebatan mereka dalam bidang tertentu, apa pula kelebihan kita?
Apakah persepsi yang kita mahu apabila nama Malaysia disebut? Apakah kelebihan orang Melayu yang telah ribuan tahun menduduki Tanah Melayu dan Nusantara? Tidak bolehkah kita bagus dalam sesuatu? Kita tidak mampu terus memimpin jika tidak dapat menonjolkan kehebatan dalam sesuatu. Sebaliknya kita akan terus diperlekeh.
Kini sudah tiba masanya kita mencipta Jenama sendiri yang seterusnya akan jadi jenama Malaysia jika mahu bersaing dengan dunia masa kini.

No comments:

Post a Comment

Sila Berikan Komen Anda Disini

7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas

Hi  selamat berjumpa lagi. Harini sy kongsikan 7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas.Tips ini sy tujukan khas un...