Monday, 8 August 2011

Kertas Soalan Ramalan Matematik.UPSR,PMR dan SPM 2011 Review:Berbaloi atau Tidak?
Bersempena dengan demam peperiksaan yang hanya tinggal beberapa minggu sahaja lagi ,Cikgu ingin membuat satu review sebuah ebook Kertas Soalan Ramalan Matematik 2011 Keluaran Maths Catch.Kebiasaannya anak-anak kita menunggu selama sebulan, 3 minggu, 2 minggu, atau seminggu sebelum sesuatu peperiksaan berlansung untuk bersedia? Mengapa kita tidak bermula dari sekarang?
Adakah kita boleh mengingati semua perkara dalam masa yang singkat? Sudah tentu tidak.
Ambil satu analogi yang merupakan realiti. Macam mana seseorang boleh dengan mudahnya menghafal sesuatu lagu? Caranya mudah, jadikan mendengar lagu tersebut sebagai kebiasaan, untuk kuatkan lagi ingatan, kita berikan panduan dalam bentuk lirik. Ulanglah dalam tiga ke lima kali, kita akan boleh menghafal lagu tersebut dengan mudah, betul?
Masih belum terlambat untuk kita mengubah corak dan stail pendidikan anak-anak kita. Ada bermacam buku rujukan yang boleh kita jadikan alternatif untuk anak-anak kita.

Ok kita cuba lihat review ebook Kertas Soalan Ramalan Matematik.UPSR,PMR dan SPM 2011 Review:

Berbaloi atau Tidak?

Kertas Soalan Ramalan Matematik Maths Catch ini mengandungi 11 pakej iaitu :

 1. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS TAHUN 4 2011
 2. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS TAHUN 5 2011
 3. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS UPSR 2011
 4. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS TINGKATAN 1 2011
 5. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS TINGKATAN 2 2011
 6. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS PMR 2011
 7. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS TINGKATAN 4 2011
 8. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS TAMBAHAN TINGKATAN 4 2011
 9. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS SPM 2011
 10. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan MATHS TAMBAHAN SPM 2011
 11. PAKEJ Kertas Soalan Ramalan SCIENCE UPSR 2011
Modul ini dipanggil pakej kerana ianya merangkumi soalan ramalan,exam tips dan strategi menjawab.


Antara yang menarik tentang soalan keluaran Maths Catch ini adalah ianya adalah soalan yang telah pun dibuat analisis berdasarkan soalan peperiksaan sebenar dan peperiksaan percubaan negeri yang lepas lepas.Apa yang menarik lagi setiap soalan juga dibekalkan bukan sahaja analisis tetapi juga tajuk bab bagi memudahkan pelajar mengulangkaji dan menyemak kembali jika sesuatu soalan tersebut salah..Maklumlah tak kenal tajuk macam mana nak tahu formula apa yang patut digunakan.betultak?

Modul-modul ini mengandungi 6 CIRI-CIRI UTAMA seperti berikut


1. Reka bentuk yang menarik untuk membangkitkan “Mood” pelajar ketika menjawab soalan.Ini bertujuan menyuntik satu elemen segar dan berlainan dari biasa kepada pelajar bagi mempengaruhi dan menanam minat mahu mencuba kepada pelajar.

2. Analisis dan contoh soalan Peperiksaan sebenar terdahulu dari tahun 2005-2010- Bertujuan memberi pendedahan awal kepada pelajar tentang apakah soalan yang PERNAH keluar,yang TIDAK PERNAH keluar dan yang mungkin akan keluar

3. Setiap Soalan Diletakkan NAMA TAJUK bagi membantu pelajar mengenal pasti tajuk soalan sekaligus mengenal pasti formula atau operasi yang perlu digunakan. (bagi soalan Edisi Final Kertas 2 sahaja) "Kebanyakan pelajar langsung tidak dapat mengenal pasti nama tajuk seterusnya tidak tahu formula atau operasi apa yang perlu digunakan apabila didalam peperiksaan soalanya dicampur adukkan semua bab"

4. Setiap Soalan Diletakkan ‘Exam Tips’ sebagai PENCETUS IDEA kepada pelajar ketika menjawab soalan ini.Kebanyakkan pelajar kadang didalam peperiksaan 'TIDAK TAHU NAK BERMULA'walaupun sebenarnya beliau tahu menjawab soalan tersebut.

5. Soalan Ramalan yang dirangka mengikut BENTUK soalan peperiksaan sebenar SPM.Soalan-soalan ini sangat penting sebagai PENDEDAHAN AWAL kepada pelajar yang akan menduduki peperiksaan besar UPSR,PMR & SPM 2011 nanti.

6. Jawapan dan jalan pengiraan juga dibekalkan beserta langkah demi langkah bagi kedua-dua format KERTAS 1 dan KERTAS 2.sesetengah jawapan disertakan juga tips peperiksaan.


Jika anda berminat dapatkan maklumat lanjut disini Kertas Soalan Ramalan Matematik 2011


Kelebihan Soalan Keluaran Maths Catch
 1. Setiap soalan diletak dan dibekalkan analisis soalan peperiksaan sebenar terdahulu.
 2. Setiap soalan diletak tajuk untuk memudahkan Pelajar membuat ulangkaji
 3. Rekabentuk dan warna dibuat oleh pereka professional untuk membangkitkan ‘mood’ pelajar
 4. Jawapan yang lengkap termsuklah jalan pengiraan diberikan.(kebanyakan buku dipasaran hanya memberikan jawapan sahaja)
 5. Masa penghantaran produk adalah sangat pantas dan eficient iaitu kurang daripada 24 jam.
 6. Sebarang masalah berbangkit pula begitu mudah diuruskan melalui ruangan support email yang dibalas 24 jam selepas emel dihantar selain nombor telefon yang boleh dihubungi dengan mudah untuk sebarang masalah berbangkit..email : mathscatch@gmail.com Talian Hotline :012-6500995
Kekurangan Soalan Keluaran Maths Catch
 1. Soalan adalah dalam bentuk ebook sahaja buat masa ini.
 2. pembelian hanya melalui online atau deposit cash sahaja.tiada dikedai-kedai buku

Walaubagaimanapun
Kertas Soalan Maths Catch ini SANGAT sesuai kepada:Siapakah yang memerlukan ebook ini?
 1. IBU BAPA yang sedang mencari hadiah ISTIMEWA,LAIN DARI YANG LAIN dan yang bermanfaat untuk diberikan kepada anak tersayang.
 2. IBU BAPA yang mempunyai ANAK DISEKOLAH di dan mahu memberi pendedahan awal kepada mereka dengan Soalan BERTARAF PEPERIKSAAN SEJAK DARI AWAL.
 3. IBU BAPA yang mempunyai anak di ANAK DISEKOLAH yang selalu gagal didalam matematiknya?
 4. IBU BAPA yang mempunyai anak di ANAK DISEKOLAH yang tidak konsisten pencapaian matematiknya?
 5. IBU BAPA yang mempunyai anak di ANAK DISEKOLAH yang Cemerlang tetapi mahukan dia terus Konsisten dengan pencapaianya SEHINGGA PEPERIKSAAN SEBENAR nanti
 6. GURU-GURU yang sedang mencari bahan mengajar alternatif tambahan tetapi TIADA MASA untuk membuatnya sendiri?
 7. GURU-GURU yang mencari soalan-soalan Ramalan mengandungi analisis soalan Peperiksaan Sebenar sejak Tahun 2005 hingga 2010?
 8. GURU-GURU yang ingin memberi kelainan kepada pelajar dengan bahan dan nota yang lebih menarik dan tampak professional.?

Betul ker bagus Modul Ini.Ya berdasarkan tinjauan yang cikgu buat modul keluaran Maths Catch ini sangat berkualiti tinggi dan sangat inovatif dalam menarik minat pelajar membuat latihan disaat akhir ini...

Hasil tinjauan cikgu juga ramai sekali guru-guru dan ibupa yang mendapatkan modul ini memberi maklum balas yang sangat positif..
Lihat dibawah:


1-Kiriman Pn Hamdiah Sazali (03 September 2010)"Program yang teratur dan membantu anak-anak saya berjaya"untuk view yang lebih jelas klik pada gambar diatas..


2-Kiriman En Ismail Ibrahim (02 September 2010)"Mutu Soalan berkualiti,terutama tip-tip penyelesaian matematiknya"3Kiriman Pn Nurul Aini (11 September 2010) "Berjaya Menambah minat anak dan membantu lebih konsisten"


4-Kiriman Pn Ros (08 September 2010)

"Membantu ibu yang bekerja,yang tiada masa membuat kajian soalan."


5-Kiriman En Sazli Mohd Salleh (03 September 2010)

"Berjaya Menarik Minat Anak"


6-Kiriman Saudari Nor Hidayah Shamsuddin (20 May 2010)

7-Kiriman Sazali Hamzah (14 Nov 2010)
"Mampu mengurangkan kecuaian dalam menjawab soalan Matematik"8-Kiriman Rebecca (5 Jan 2011)
Keputusan Melonjak Dari D ke B

Kalau cikgu nak senaraikan panjang pula.mungkin anda boleh buat tinjaun sendiri dengan lihat lagi maklum balas pembeli mereka sebelumini DISINI


KESIMPULAN:

Secara keseluruhanya ebook Kertas Soalan Ramalan Matematik 2011 Maths-catch.com ini adalah yang terbaik dipasaran jika diukur dari segi KUALITI,KUANTITI dan HARGA yang ditampilkanya.Cikgu memberikan markahnya maksimum 10/10......Jika anda masih tercari-cari bahan rujukan untuk anak-anak disaat terakhir ini ,mungkin anda boleh mencuba mendapatkanya DISINI ..Cikgu Jamin anda pasti teruja.jumpa lagi pada review yang lain.No comments:

Post a Comment

Sila Berikan Komen Anda Disini

7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas

Hi  selamat berjumpa lagi. Harini sy kongsikan 7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas.Tips ini sy tujukan khas un...