Friday, 10 February 2012

Bagaimana Nanoteknologi dan Tenaga Boleh mengubah Kehidupan Kita 100 Tahun lagi

Nanoteknologi dan Tenaga
Nanoteknologi boleh berubah menjadi pembangunan teknologi yang paling penting untuk memajukan sektor tenaga dalam tempoh lebih 100 tahun. Nanoteknologi, yang bermaksud teknologi skala bersaiz molekul atau nano (billionths), telah mula memberi kesan kepada tenaga solar dan teknologi storan bateri.

Nanoteknologi suatu hari nanti mungkin membolehkan teknologi storan solar dan bateri yang jauh lebih kuat, lebih efisien dan kurang mahal. Nanoteknologi ialah satu bidang yang agak baru, hanya semakin diterima di akhir 1990-an, jadi potensi untuk kemajuan tenaga berasaskan nanoteknologi pada masa hadapan adalah sangat tinggi dalam tempoh beberapa tahun akan datang.Satu produk terkini oleh syarikat bateri yang menunjukkan bahawa dengan menggunakan nanoteknologi untuk merekabentuk anodes baru dan bahan2 katod, mereka mampu untuk meningkatkan jumlah dan kadar tenaga yang boleh dipindahkan ke bateri dan mengurangkan masa utk. mengecas semula bateri.

Syarikat bateri juga telah memperkenalkan reka bentuk bateri nanoteknologi yang mampu menyimpan tenaga yang lebih daripada reka bentuk sebelumnya, dengan penggunaan yang lebih baik potensi storan bateri.

Jurutera solar juga telah dilaporkan capai kejayaan cemerlang berasaskan nanoteknologi dalam teknologi solar yang mungkin membolehkan spektrum tenaga solar yang jauh lebih meluas dapat ditangkap oleh sel-sel solar masa depan, membolehkan sel solar menukar tenaga solar kepada tenaga elektrik dgn. lebih cekap dan boleh menurunkan kos teknologi solar yg.ketara.

No comments:

Post a Comment

Sila Berikan Komen Anda Disini

7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas

Hi  selamat berjumpa lagi. Harini sy kongsikan 7 Tips TIDAK LUPA Apa Yang Cikgu Ajar Matematik Dalam kelas.Tips ini sy tujukan khas un...